Pivo s láskou vařené

Hasičský pivovar Bítov

Pivo, které vzniká z poctivosti, řemesla a lásky k tradici.
Hasičský pivovar Bítov, založený manželi Tesařovými, se zrodil v prostorách bývalé hasičské zbrojnice v malebném Bítově.
A právě po ní nese své jméno. Od podzimu roku 2015 zde vznikají ležáky vařené s respektem k českému pivovarnickému řemeslu – z poctivých surovin, tradiční technologií a s důrazem na kvalitu.

Pivo Tesák prodáváme ve skleněných 1 l lahvích s pákovým uzávěrem a v 0,3 a 1,5 l PET lahvích.
Prodej sudového piva v KEG sudech o objemu 50 l, 30 l a 20 l. Naražeč (narážecí hlava) plochý A-type. K sudům je možné zapůjčit chladící zařízení.


Ceník sudového piva

Poctivý český ležák

Naše srdce bije pro světlý ležák – typicky české pivo ležáckého typu, vařené podle tradičních receptur. Každý doušek je výsledkem pečlivé práce, času a trpělivosti.
Pivo u nás zraje minimálně 32 dní:

  • 1 den vaření
  • 7 dní hlavního kvašení
  • minimálně 25 dní zrání v ležáckých tancích


Díky tomu získává náš ležák plnou chuť, jemnou hořkost a krásnou zlatavou barvu.
Ročně uvaříme 1000–1200 hektolitrů piva, které si můžete vychutnat přímo v naší pivnici.

E-shop

Vaříme klasickou českou technologií

Pivo vaříme na třínádobové varně o objemu 10 hl.
Mladina se ohřívá pomocí páry, kvašení probíhá v nerezových cylindrokónických tancích (CK) o objemu 20 hl a zrání v ležáckých tancích o objemu 10–40 hl.

Každý tank má vlastní čidlo teploty a individuální chlazení, aby mělo každé pivo ideální podmínky.
Nepoužíváme přetlakové kvašení – díky tomu můžeme pečlivě sbírat tzv. deku a zachovat tak vysokou kvalitu výsledného piva.

Používáme výhradně poctivé české suroviny
Voda: Používáme pramenitou vodu z Bítova, čerpanou z místních studní v jedné z nejčistších oblastí jižní Moravy. Tato voda dává našemu pivu jedinečný charakter a čistotu.

Slad: Slad plzeňského typu odebíráme z hodonických sladoven SOUFFLET nebo ze Záhlinic, kde se vyrábí tradičním humnovým způsobem.

Chmel: Naše pivo voní po žateckém chmelu – legendární odrůdě, která proslavila české pivo po celém světě.

Kvasnice: Používáme kvasnice spodního kvašení, typické pro pivní styl plzeňského typu. Kvasí při teplotě kolem 12 °C a pomalu usazují pivo do jeho výsledné čistoty a chuti.

Vlastní výrobky z piva

Chuť piva i tam, kde byste ji nečekali! Pivo u nás nekončí v půllitru.
Z naší sladiny, mladiny a piva Tesák vznikají jedinečné produkty, které propojují pivovarské řemeslo s poctivou domácí výrobou.

  • Tesák pivní želé - Marmeláda s jemnou hořkostí ležáku.
    Pivní želé Tesák je netradiční pochoutka s vyváženou chutí sladiny a jemné chmelové hořkosti piva. Skvěle se hodí k sýrům, paštikám nebo pečenému masu.
  • Tesák sirup - Z pivní mladiny a sladiny pro domácí limonády.
    Sirup Tesák vzniká ze sladiny a mladiny – tedy z toho nejlepšího, co tvoří základ piva. Stačí dolít perlivou nebo neperlivou vodou, mátu a citron a máte osvěžující nealkoholickou domácí limonádu s originální pivní chutí.
  • Pivní mačkané škvarky - Tradiční chuť s pivním dotekem
    Naše pivní škvarky Tesák vyrábíme z kvalitního vepřového sádla a boku, pomalu vyškvařeného se světlým ležákem Tesák. Pivo dodává škvarkům jemnou hořkost, zlatavou barvu a nezaměnitelnou vůni. Dokonalá pochoutka k pivu i na chleba.

Pivovar na očích

Jedinečnost našeho pivovaru spočívá v tom, že celá technologie je přímo součástí pivnice.
Když u nás usednete ke stolu, vidíte varnu, spilku, ležácké tanky i sládka při práci.
Pivo se z výčepních tanků o objemu 5 hl dostává nejkratší cestou na pípu, a to přes plastové vaky, které brání oxidaci.
Čepujeme výhradně přes výčepní kohouty Nostalgie do předchlazených sklenic – protože detail dělá dokonalost.

Naše filozofie

„Vaříme pivo tak, jak se vařit má – poctivě, s úctou k řemeslu a srdcem na správném místě.“
V Hasičském pivovaru Bítov nevyrábíme jen pivo. Tvoříme zážitek, který spojuje lidi, tradici a poctivost. Přijďte ochutnat – a přesvědčte se sami.

Nahoru